Stravovanie, Omán

9 hotelov
Tradičná ománska kuchyňa je veľmi jednoduchá (používa sa len niekoľko základných surovín), avšak je výborne dochutená lokálnymi koreninami. Jej základom je ryža a mäso. Najviac pokrmov je pripravovaných z jahňacieho, kozieho a ťavieho mäsa. Najčastejšími prílohami k hlavnému jedlu sú chlebové placky (rukhal), datle a ryža. Vďaka rybolovu sa často konzumujú aj plody mora a čerstvé ryby. Vyhľadávaným miestnym nápojom je slaný nápoj z podmaslia laban (cmar so slanou chuťou), ako i rôzne jogurtové nápoje ochutené kardamónom a pistáciovými orechmi. Za ochutnávku stoja miestne ďatle.

Národným jedlom je Šuva. Je to jahňacie mäso korenené cudzokrajnými koreninami, osolené, naolejované a pečené na uhlíkoch zahrabané v zemi. Pripravuje sa počas sviatkov a jeho príprava je zároveň aj spoločenskou udalosťou. Podáva sa s ryžou. Ďalšími miestnymi pochúťkami sú Mandilaham (pečené jahňacie koleno), Maqbus (šafranová ryža varená spolu s okoreneným mäsom), Mashuai (jedlo z pečenej tresky, ktorá sa podáva s ryžou ochutenou citrónom), Chalva (sladkosť z ďatlí, medu a lokálne vyrobenej vody z ruží), Kahva (kahwa) alebo Khava (khawa) – tradičná káva pripravovaná v džezve z čerstvo upražených kávových zŕn s kardamónom.
Akcia
Späť na začiatok stránky
OK
Načítava sa článok...
PAGE_IS_OK